Glutenfri paj med bär

När det är tråkigt väder får man sysselsätta sig med annat. Idag har jag lagat mat och bakat. I min familj har vi en favoritpaj, receptet har gått i släkten i minst fyra generationer, och det är säkert fler. Vi kallar den för Mormor Guns bärpaj. Den är enkel och försvinnande god. Den passar bra att göra på alla sorters bär och frukter. Jag plockade röda vinbär idag eftersom de precis har mognat i trädgården.

Ursprungsreceptet är gjort på vetemjöl, men jag fick fram en bra blandning istället med mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk. Så numera finns Mormor Guns bärpaj även i en glutenfri variant! 


Ingredienser
3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl mandelmjöl
0,8 dl kokosmjöl
0,2 dl fiberhusk 
1/2 tsk bakpulver
4-5 dl bär/frukt 
Smör
Råsocker

Sätt ugnen på 225 grader. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda i dem i smeten. 

Häll smeten i en ugnsform, häll över bären i mitten av formen. Hyvla smör tunnt med en osthyvel och placera ut över kakan. Strö över ett tunnt lager med råsocker. Låt stå i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara fast i mitten, då är den perfekt! 


Kakan serveras med vispad grädde eller glass. Och om du vill testa att göra efter ursprungsreceptet så tar du bort kokos- och mandelmjölet samt fiberhusken och ersätter med 1,5 dl vanligt mjöl.

Glutenfri | paj bärpaj | | En kommentar
myTaste.se
Upp