Ostplättar

Jag har varit lite nyfiken på ostplättar och oopsies. Idag testade jag att göra ostplättar och de håller fortfarande på och svalnar. Men de känns så härligt fluffiga så det ska bli spännande att prova. Det blev sex stycken och redan nu funderar jag på härliga sätt att smaksätta dem på nästa gång jag gör dem. 
 
 
Ostplättar
200 grader, ca 10 minuter i ugnen 

3 ägg
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl riven ost (jag använde Emmentalerost)
 
Vispa äggen tills de är fluffiga. Blanda fiberhusk och bakpulver i en egen skål innan du vispar ner det i äggen. Rör ner osten, vispa inte för då försvinner luften som du vispade in innan. Låt blandningen stå och svälla i tio minuter och klicka ut den på en plåt. Låt plättarna stå i ugnen i cirka tio minuter, de ska bli lite gyllenbruna på ovansidan.

Jag ska testa första plätten med smör och ost, men jag tror att det är väldigt gott att äta som en förrätt tillsammans med creme fraiche, rom och hackad rödlök.

 
Glutenfri, Lchf, ostplättar, smörgås | | Kommentera

Yakiniku till middag

Idag pratade jag och min kollega om vad man kan äta till lunch. Jag hade en god chiligryta med mig, men han ville ha lite tips. Så jag tipsade om att köpa yakiniku på sushistället bredvid jobbet. Och gissa om jag blev sugen på det själv? Och lite nyfiken, hur gör man det? Så jag testade. Det visade sig att det inte är speciellt svårt, marinera strimlat kött, steka, rosta sesamfrön, blanda i purjolök, koka ris. Färdigt! Och det rekommenderas!
Det räckte till fyra portioner, så det blev matlådor också.
 
Receptet då, jo det kommer här, blanda ihop en marinad på:
1 dl soja
0,5 msk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
2 msk agavesirap
 
Strimla ca 600 gram kött, jag valde lövbiff, och marinera i en kvart. Rosta 0,5 dl sesamfrön tills de börjar få lite färg. Stek köttet i omgångar i lite olja, tills det inte ser rosa ut längre och lägg över i en skål innan du steker nästa omgång. Skiva en halv purjolök så tunt du kan. När allt kött är stekt, häll i allt i pannan igen och tillstätt purjolöken och sesamfröna. Rör runt och låt purjolöken mjukna.
 
Servera med kokt ris och gärna grönsaker. Jag tror att ångkokt broccoli och edamamebönor är gott till, även om jag inte var speciellt duktig med grönsakerna idag.
Glutenfri, Middag, asiatiskt, sockerfri, yakiniku | Yakiniku, agave, agavesirap, asiatiskt, glutenfritt, ingefära, sesamfrön, sockerfri, vitlök | | Kommentera

Kycklingfajitas


I fredags gjorde jag gratinerade kycklingfajitas med glutenfria tortillabröd. De finns numera att köpa i de flesta matbutikerna. De är lite tjockare, men smakmässigt märker jag ingen skillnad. Den här rätten har jag och mina tjejkompisar lagat tillsammans ända sedan vi var gamla nog att laga mat själva. Det är gott, enkelt och går snabbt. 

Sätt ugnen på 225 grader. Stek kyckling i smör, blanda i fajitakrydda och låt den steka med en liten stund för att få fram smakerna. Häll i en deciliter vatten, en tub med tomatpuré, en burk med majs och 2 deciliter riven ost. Låt röran koka tills osten är smält. 

Lägg röran som ett streck i mitten på ett tortillabröd och rulla ihop. Lägg i en ugnsfast form och gör så många rullar som röran räcker till. Om bröden tar slut och det är röra kvar är det gott att breda ut resten över rullarna. Strö över en deciliter ost och gratinera tills osten är gyllenbrun. 

Vi serverade alltid rullarna med sallad och dip. Numera har jag creme fraiche till istället för dip. 
Glutenfri | fajita kyckling kycklingfajita tortilla glutenfri | | Kommentera
myTaste.se
Upp