Stoppa sötsuget med nyttig dessert

Om jag är sötsugen men inte vill äta socker brukar jag mixa ihop den här chokladmoussen. Den är riktigt god och passar bra tillsammans med hallon eller röda vinbär som är lite åt det syrliga hållet. 
 
Det är superenkelt, mixa en banan, en matsked kakao och en näve cashewnötter. Klart!
 
 
 
 
Dessert, Glutenfri, choklad, chokladmousse, raw | | Kommentera

Glutenfria semlor

Fettisdagen. Den dagen i februari som jag alltid längtar efter. Jag älskar semlor! Dock blev det lite trist när jag slutade äta gluten. Antingen gör man som jag gjorde på jobbet, tar en semla och skrapar i sig grädden och mandelmassan med hjälp av en sked. Eller så gör man egna, glutenfria. Som tur är finns det kvar lite av nutellan sen i söndags, så jag ska testa att göra en med choklad också. Jag gjorde själva bullarna ganska små. De är väldigt mättande och efter två stycken är jag proppmätt.
 


 
Ser du den lilla semlan? Jag gjorde själva bullarna vid nio igår och gjorde den lilla för att kunna testa innan jag gick och lade mig.


Så här såg de ut precis efter att de kom ut ur ugnen.
 
Ingredienser:
3 ägg
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
4 msk socker
2 tsk bakpulver
2,5 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1 dl grädde
 
Vispa ägg och socker tills det blir poröst, häll sedan i grädden. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Låt smeten stå och svälla i fem-tio minuter innan du gör bollar av degen. Placera ut dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 20 grader. Om du är osäker på om de är färdiga kan du testa med potatisstickan. Om den är kladdig behöver de en liten stund till.
 Låt semlorna svalna, skär av ett lock, gröp ur lite bröd för att få plats med fyllningen.
 
Nu är det bara det roligaste kvar. Vispa grädden, och riv mandelmassan. Blanda mandelmassan med lite vatten, och om du vill det brödet som du gröpte ur bullarna. Jag testade även att blanda lika delar nutella och mandelmassa till en av mina semlor. Det var riktigt gott, även fast den traditionella semlan vinner i längden.
 
Det är ju lite skillnad mot vanliga semlor, men ändå goda. Semlorna på bilden fick vi på jobbet och de är gjorda på vetemjöl.
Bakning, Glutenfri, mandelmassa, nutella, semla | | Kommentera

Glutenfri pizza på bovete

I lördags bjöd jag mina gäster på bovetepizza. Jag har inte hittat någon bra botten att göra pizza på förrän nu, men med ost i så blir den saftig och god. I det här receptet är det sammanlagt 600 gram ost, så det är inte direkt någon smalmat, men desto godare blir det.



Ingredienser:
Receptet täcker en ugnsplåt och är beräknat som tre pizzor, ca fyra portioner.
 
Botten:
150 gram västerbottenost
3 ägg
0,75 dl vatten
1,5 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
0,75 dl bovetemjöl
3 matskedar majsmjöl
 
Fyllning:
150 gram riven parmesanost
300 gram chévre
100 gram valnötter
2 msk agavesirap
peppar
60 gram ruccola
4 msk pesto med chili
Balsamicovinäger med fikonsmak
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffiga och blanda ner vattnet. Blanda de torra ingredienserna (inte osten) i en egen bunke och vispa sedan ner dem i äggblandningen. Vänd ner osten och låt degen svälla i fem minuter.
 
Fördela degen på en plåt, min var kladdig och först fastnade det mer deg på händerna än på plåten. Om det händer dig, skölj lite vatten på händerna så blir degen lättare att arbeta ut. Grädda botten i fem minuter, ta ut den och sprid ut pesto över hela.
 
Nu är det dags att lägga på fyllningen. Sprid ut den rivna parmesanosten över pizzan och smula sedan på chévre. Häll över valnötterna, ringla över agavesirap och krydda med peppar. Eftersom det är så mycket ost i receptet behövs inget salt. In med pizzan i ugnen i 10-15 minuter. Lägg på ruccolan precis innan servering så att den håller sig spänstig. Ringla balsamicovinäger över.
 
 
 
 
 
 
 
Glutenfri, Middag, bovete, chévre, parmesan, pizza, ruccola, valnötter, västerbottenost | agavesirap | | Kommentera
myTaste.se
Upp